Sałatka z kaszą orkiszową i gryczaną z oliwkami
  • 40 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziarna orkiszu - 100 gramów
  • kasza gryczana - 50 gramów
  • czerwona soczewica - 50 gramów
  • zielony groszek - 30 gramów
  • Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie
  • Curry Knorr - 1 łyżka
  • oliwki czarne - 50 gramów
  • kapary - 25 gramów
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 20 mililitrów
  • suszone pomidory (wraz z oliwą) - 30 gramów
  • bazylia - 1 pęczek
  • cytryna - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę, ziarna orkiszu oraz kaszę gryczaną ugotuj oddzielnie według wskazówek na opakowaniu.
  2. Cebulę oraz czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Dodaj przyprawę Knorr i smaż pół minuty. Przełóż całość do miseczki.
  3. Dodaj oliwę z suszonych pomidorów, sok z cytryny i sos sałatkowy Knorr. Wymieszaj.
  4. Suszone pomidory pokrój w paski. Kapary odcedź. Kilka oliwek pokrój na plasterki, a resztę pozostaw w całości.
  5. Ugotowane kasze wymieszaj w dużej misce z sosem, groszkiem, kaparami, oliwkami, suszonymi pomidorami i porwanymi listkami bazylii. Lekko wymieszaj i podawaj.