Sałatka z kaszy jaglanej, szynki, szparagów z nutką parykowo ziołową
  • 45 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza jaglana - 200 gramów
  • szparagi białe - 500 gramów
  • dymka ze szczypiorem - 3 sztuki
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • wędlina drobiowa - 150 gramów
  • masło - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotować na sypko z osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Szparagi umyć, obrać, odciąć końce, pokroić w krążki, zostawić kilka do dekoracji. Cebulkę dymkę i paprykę czerwoną myć, posiekać, wymieszać ze sobą. Wędlinę pokroić na długie paseczki.
  2. Przygotować sos: wymieszać sos z paprykowo ziołowy z wodą, 1 łyżką oleju rzepakowego, 2 łyżkami oliwy z oliwek, odstawić.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę masła z łyżką oleju rzepakowego, wrzucić szparagi, delikatnie zamieszać i dusić pod przykryciem ok 5 minut. Gotowe krążki szparagów wymieszać z kaszą, nałożyć porcję do szerokiego kubeczka (do połowy), wyłożyć na talerz, górę posypać paryką i dymką, ułożyć wędlinę, całe szparagi, całość polać sosem paprykowo ziołowym. Po podaniu wszystkie składniki na talerzu wymieszać i ...smacznego! :)