Sałatka z komosą ryżową (quinoa) i kurczakiem
  • 25 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • komosa ryżowa - 300 gramów
  • pierś z kurczaka - 4 sztuki
  • Przyprawa do kurczaka po prowansalsku Knorr - 2 łyżki
  • olej do smażenia - 1 łyżka
  • pomidorki koktajlowe - 100 gramów
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • kolendra - 1 pęczek
  • duża cebula - 1 sztuka
  • świeży szpinak - 80 gramów
  • Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Zioła ogrodowe Knorr - 1 opakowanie
  • mała papryczka chili - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 60 mililitrów
  • sok z jednej cytryny - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i posyp przyprawą Knorr. Dokładnie wymieszaj.
  2. Następnie usmaż na oleju aż mięso będzie soczyste i gotowe.
  3. Komosę ryżową ugotuj w dużej ilości wody według wskazówek na opakowaniu producenta.
  4. Pomidorki przekrój na pół, cebulę pokrój w kostkę, zioła i chilli posiekaj, a szpinak umyj.
  5. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny i dwiema łyżkami wody.
  6. Ugotowaną komosę ryżową przełóż do dużej miski, dodaj sos na oliwie, zioła, pomidorki, cebulę, chilli, kurczaka oraz listki szpinaku. Wymieszaj i podawaj.