Sałatka z koprem włoskim

Składniki:

  • koper włoski - 2 sztuki
  • jabłka - 2 sztuki
  • kiszone ogórki średnie - 4 sztuki
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • jogurt naturalny lub 3 łyżki oliwy z oliwek - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Świeży koper oczyszczamy, przekrawamy wzdłuż na pól, wycinamy twardą podstawę i odcinamy zieloną niejadalną nać. Koper kroimy w cienkie paski a następnie w małą kostkę. Pozostałe warzywa również myjemy i kroimy w drobną kostkę, jabłka obieramy, wydrążamy środek. Podobnie z papryką.
  2. Wszystkie składniki łączymy razem, dodajemy szklankę gęstego jogurtu lub 3 łyżki oliwy, sól, pieprz do smaku i dokładnie mieszamy ,aby wszystko się dobrze połączyło. Sałatka jest bardzo dobra, chrupiąca i pożywna. Bardzo bogata w witaminy. Jej smak jest lekko anyżowy i niepowtarzalny. Polecam na zimowe wieczory oraz osobą z podwyższonym cholesterolem.