Sałatka z krewetkami i mango - VIDEO
  • 20 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • marchewka - 2 sztuki
  • krewetki tygrysie wcześniej ugotowane koktajlowe - 12 sztuk
  • duże mango (najlepiej na wpół dojrzałe) - 1 sztuka
  • Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr - 1 opakowanie
  • limonka - 1 sztuka
  • makaron ryżowy Vermicelli - 100 gramów
  • miód - 1 łyżka
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • orzeszki ziemne niesolone - 4 łyżki
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • kawałek świeżego imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ryżowy potnij nożyczkami na mniejsze części, zalej gotującą się wodą, gotuj przez 3-4 minuty. Przelej zimną wodą i odstaw na durszlaku, aby makaron się osuszył.
  2. Marchew, cebulę i mango obierz i pokrój w bardzo cienkie plastry, a następnie w długie cieniutkie paseczki, przypominające nitki (można do tego użyć tarki).
  3. Natkę kolendry posiekaj. Paprykę przetnij na cztery, usuń gniazda nasienne i pokrój w bardzo cieniutkie paseczki, podobnie jak marchew, cebulę i mango. Imbir obierz, zetrzyj na tarce. Orzechy posiekaj nożem na drobno. Wyciśnij sok z limonki.
  4. W misce wymieszaj oliwę, sok z limonki, miód, tarty imbir i sos sałatkowy Knorr.
  5. Do gotowego dresingu dodaj krewetki, mango, warzywa, orzechy i makaron. Całość dokładnie ze sobą wymieszaj. Sałatkę nałóż do głębokiego talerza, udekoruj kilkoma krewetkami, polej pozostałem dresingiem.