Sałatka z kurczaka z grillowanym melonem

Składniki:

  • 1 melon z pomarańczowym miąższem (np. kantalupa) o wadze 500 g
  • 1 ogórek
  • 1 różowy grejpfrut
  • mięso z 1 kurczaka z rożna porwane na włókienka
  • 2 łyżki pokrojonej w paseczki mięty pieprzowej
  • 2 łyżki pokrojonej w paseczki bazylii tajskiej
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 minikostka przyprawowa Oregano Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Każdy słodki owoc o soczystym, ale dość zwięzłym miąższu może zastąpić
  2. melona w
  3. Spróbuj wersji z brzoskwiniami lub gruszkami. Pamiętaj tylko, że i jedne, i drugie
  4. muszą być słodkie i dojrzałe.
  5. Melona rozetnij na pół, wydrąż pestki. Każdą połówkę pokrój wzdłuż na cztery
  6. ćwiartki. Ułóż na rozgrzanym grillu i upiecz z obu stron. Potem zdejmij melona
  7. z grilla, odetnij i wyrzuć skórkę, a miąższ pokrój w dużą kostkę. Ogórka przekrój
  8. na pół, wydrąż pestki, miąższ pokrój w słupki. Obetnij skórkę grejpfruta wraz z białą
  9. błonką, wytnij fileciki. Dodaj ogórka, włókienka kurczaka i zioła. Wymieszaj miód
  10. i ocet, wkrusz minikostkę przyprawową. Polej sosem sałatkę i ponownie wymieszaj
  11. całość.