Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią

12


Łatwe


40 min.


1 os.

Składniki
pierś z kurczaka 200 gramów
mały jogurt naturalny1 sztuka
cytryna2 sztuki
oliwa z oliwek120 mililitrów
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr2 łyżki
ciecierzyca100 gramów
świeże brzoskwinie ale mogą być z puszki3 sztuki
bakłażan1 sztuka
cukinia1 sztuka
rukola100 gramów
ząbek czosnku2 sztuki
musztarda1 łyżka
miód1 łyżka
czerwona papryczka chilli1 sztuka
natka pietruszki1 pęczek
Przygotowanie
Krok 1
Bakłażana i cukinie umyj, wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut – tak aby warzywa zmiękły. Po tym czasie odstaw je do wystudzenia, a następnie pokrój 1 cm kostkę.
Krok 2
Groch zalej zimną wodą w stosunku 3 części wody i 1 część grochu. Gotuj, aż groch będzie miękki. Gotowy groch przelej zimną wodą i odstaw do wystygnięcia.
Krok 3
Piersi z kurczaka pokrój w 1 cm kostkę i przełóż je do miski, zalej jogurtem naturalnym. Dodaj przyprawę do złotego kurczaka Knorr, oraz otartą skórkę i sok z jednej cytryny. Tak zamarynowany kurczak będzie delikatny i soczysty, a dodana przyprawa nada mu lekko orzechowego posmaku. Kurczaka w misce odstaw na 6 godzin do lodówki.
Krok 4
Po tym czasie usmaż go na patelni i pozostaw do wystygnięcia.
Krok 5
5. Posiekaj zioła , czosnek i ostrą papryczkę chili, z jednej cytryny otrzyj skórkę, a z obydwu i wyciśnij sok.
Krok 6
W misce połącz musztardę, miód, sok z cytryny wraz ze skórką oraz oliwę. Dodaj czosnek, papryczkę i zioła. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Dodaj groch, kurczaka, warzywa, rukolę i brzoskwinie pokrojone w kostkę. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do miski.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl