Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią
  • 40 minut
  • 1 osoba
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 200 gramów
  • mały jogurt naturalny - 1 sztuka
  • cytryna - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek - 120 mililitrów
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • ciecierzyca - 100 gramów
  • świeże brzoskwinie ale mogą być z puszki - 3 sztuki
  • bakłażan - 1 sztuka
  • cukinia - 1 sztuka
  • rukola - 100 gramów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • musztarda - 1 łyżka
  • miód - 1 łyżka
  • czerwona papryczka chilli - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana i cukinie umyj, wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut – tak aby warzywa zmiękły. Po tym czasie odstaw je do wystudzenia, a następnie pokrój 1 cm kostkę.
  2. Groch zalej zimną wodą w stosunku 3 części wody i 1 część grochu. Gotuj, aż groch będzie miękki. Gotowy groch przelej zimną wodą i odstaw do wystygnięcia.
  3. Piersi z kurczaka pokrój w 1 cm kostkę i przełóż je do miski, zalej jogurtem naturalnym. Dodaj przyprawę do złotego kurczaka Knorr, oraz otartą skórkę i sok z jednej cytryny. Tak zamarynowany kurczak będzie delikatny i soczysty, a dodana przyprawa nada mu lekko orzechowego posmaku. Kurczaka w misce odstaw na 6 godzin do lodówki.
  4. Po tym czasie usmaż go na patelni i pozostaw do wystygnięcia.
  5. 5. Posiekaj zioła , czosnek i ostrą papryczkę chili, z jednej cytryny otrzyj skórkę, a z obydwu i wyciśnij sok.
  6. W misce połącz musztardę, miód, sok z cytryny wraz ze skórką oraz oliwę. Dodaj czosnek, papryczkę i zioła. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Dodaj groch, kurczaka, warzywa, rukolę i brzoskwinie pokrojone w kostkę. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do miski.