Sałatka z kurczakiem i papryką
  • 30 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 5 sztuk
  • Przyprawa do kurczaka po prowansalsku Knorr - 1 opakowanie
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • szynka konserwowa - 6 plastrów
  • oliwki czarne - 80 gramów
  • olej z pestek winogron - 6 łyżek
  • sos tabasco - kilka kropel
  • olej słonecznikowy - 3 łyżki
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.
  2. Przyprawę z opakowania Fix Knorr wymieszaj z olejem słonecznikowym i natrzyj nią mięso.
  3. Papryki dokładnie umyj i pokrój w cienkie paski. Podobnie pokrój szynkę i oliwki.
  4. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem z pestek winogron oraz kilkoma kroplami tabasco (według uznania).
  5. Piersi z kurczaka usmaż i pokrój w cienkie paski.
  6. Teraz wymieszaj wszystkie składniki, warzywa oraz mięso i sos. Przełóż sałatkę do miseczek lub salaterek, posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.