Sałatka z kurczakiem i pomarańczami
  • 30 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 5 sztuk
  • sałata karbowana ciemna - 0.5 sztuk
  • sałata karbowana zielona - 0.5 sztuk
  • Mieszanka ziół i przypraw Bałkańska z Trybulą - 0.5 opakowań
  • rucola - 100 gramów
  • pomarańcze - 2 sztuki
  • Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • pomidorki koktajlowe - 200 gramów
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • olej - 5 łyżek
  • oliwki czarne - 80 gramów
  • oliwa z oliwek - 6 łyżek
  • woda - 3 łyżki
  • cytryna - 0.5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.
  2. Fix Knorr wymieszaj z olejem i natrzyj nią mięso.
  3. Przełóż kurczaka wraz z marynatą do torebek dołączonych do opakowania Fix Knorr. Następnie zamknij szczelnie woreczki i smaż mięso na patelni około 10 minut, odwracając je co jakiś czas.
  4. Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki, pomidorki pokrój w ćwiartki, a pomarańczę dokładnie obierz i pokrój w cząstki, np. ósemki. Cebulę i oliwki pokrój w krążki. Wymieszaj delikatnie składniki i umieść w misce.
  5. Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą, sokiem z cytryny oraz wodą.
  6. Gotowym dressingiem polej sałatkę.
  7. Usmażone piersi z kurczaka wyjmij ostrożnie z torebek. Delikatnie potnij pod kątem na plastry i połóż na sałatce. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.