Sałatka z kurczakiem, ryżem i soczewicą

0


Średnie


30 min.


2 os.

Składniki
olej4 łyżki
pieprz1 szczypta
sól1 szczypta
cukier1 szczypta
rodzynki5 dekagramów
ząbki czosnku2 sztuki
cebula czerwona1 sztuka
papryka czerwona1 sztuka
sok z cytryny5 łyżek
curry1 łyżeczka
papryka zielona1 sztuka
cebula biała1 sztuka
soczewica10 dekagramów
chilli1 łyżeczka
mięta6 sztuk
bulion drobiowy500 mililitrów
melisa6 sztuk
dziki ryż10 dekagramów
mięso z pieczonego kurczaka 25 dekagramów
Przygotowanie
Krok 1
Ryż i soczewicę przepłucz, zarumień na 2 łyżkach rozgrzanego oleju i dodaj curry.
Krok 2
Ryż z soczewicą przełóż do rondla i zalej bulionem. Gotuj na wolnym ogniu do czasu, gdy wywar odparuje, po czym zdejmij z ognia i odstaw w ciepłe miejsce. Rondel wyjmij, gdy ryż i soczewica będą miękkie i sypkie.
Krok 3
Rodzynki sparz i odsącz. Kurczaka, papryki i cebule pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
Krok 4
Wszystkie rozdrobnione składniki wrzuć do soczewicy i ryżu. Dodaj resztę oleju, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier.
Krok 5
Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 60 minut. Tuż przed podaniem sałatkę jeszcze raz wymieszaj, a na koniec udekoruj listkami mięty i melisy.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl