Przygotowanie |
Krok 1 |
Ryż i soczewicę przepłucz, zarumień na 2 łyżkach rozgrzanego oleju i dodaj curry. |
Krok 2 |
Ryż z soczewicą przełóż do rondla i zalej bulionem. Gotuj na wolnym ogniu do czasu, gdy wywar odparuje, po czym zdejmij z ognia i odstaw w ciepłe miejsce. Rondel wyjmij, gdy ryż i soczewica będą miękkie i sypkie. |
Krok 3 |
Rodzynki sparz i odsącz. Kurczaka, papryki i cebule pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. |
Krok 4 |
Wszystkie rozdrobnione składniki wrzuć do soczewicy i ryżu. Dodaj resztę oleju, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier. |
Krok 5 |
Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 60 minut. Tuż przed podaniem sałatkę jeszcze raz wymieszaj, a na koniec udekoruj listkami mięty i melisy. |