Sałatka z kurczakiem, ryżem i soczewicą

Składniki:

  • olej - 4 łyżki
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1 szczypta
  • rodzynki - 5 dekagramów
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • sok z cytryny - 5 łyżek
  • curry - 1 łyżeczka
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • cebula biała - 1 sztuka
  • soczewica - 10 dekagramów
  • chilli - 1 łyżeczka
  • mięta - 6 sztuk
  • bulion drobiowy - 500 mililitrów
  • melisa - 6 sztuk
  • dziki ryż - 10 dekagramów
  • mięso z pieczonego kurczaka - 25 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Ryż i soczewicę przepłucz, zarumień na 2 łyżkach rozgrzanego oleju i dodaj curry.
  2. Ryż z soczewicą przełóż do rondla i zalej bulionem. Gotuj na wolnym ogniu do czasu, gdy wywar odparuje, po czym zdejmij z ognia i odstaw w ciepłe miejsce. Rondel wyjmij, gdy ryż i soczewica będą miękkie i sypkie.
  3. Rodzynki sparz i odsącz. Kurczaka, papryki i cebule pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Wszystkie rozdrobnione składniki wrzuć do soczewicy i ryżu. Dodaj resztę oleju, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier.
  5. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 60 minut. Tuż przed podaniem sałatkę jeszcze raz wymieszaj, a na koniec udekoruj listkami mięty i melisy.