Sałatka z makaronem i serem
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron - 0.5 opakowań
  • ser parmezan - 15 gramów
  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • szynka gotowana - 200 gramów
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • orzechy laskowe - 100 gramów
  • oliwa - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente. Nie przelewaj zimną wodą i polej 3 łyżkami oliwy. Gorący makaron posyp startym parmezanem. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Paprykę opiecz w rozgrzanym piekarniku i zdejmij z niej skórkę.
  3. Orzechy posiekaj i wymieszaj z wystudzonym makaronem.
  4. Składniki sałatki połącz, polej sosem i wymieszaj. Odstaw do lodówki na godzinę.
  5. Obraną paprykę pokrój w cienkie paski. Gotowaną szynkę pokrój w drobniutką kostkę.
  6. Sos sałatkowy Knorr połącz z 3 łyżkami wody i pozostałą oliwą.