Sałatka z makaronem typu ryż, zielonym jabłkiem, zielonym ogórkiem, szczypiorkiem i olejem rzepakowym
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron typu ryż (suchy) - 12 łyżek
  • zielone jabłko - 2 sztuki
  • zielony ogórek (wąż) - 4 sztuki
  • Duże awokado - 1 sztuka
  • szczypiorek - 4 łyżki
  • olej rzepakowy - 4 łyżki
  • sok z cytryny - 4 łyżki
  • świeże listki mięty do smaku - 8 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
  2. Jabłko i ogórka umyć, a następnie pokroić w drobne paseczki. Awokado pokroić na drobne części.
  3. Połączyć makaron, jabłko, ogórka, awokado, szczypiorek z olejem i sokiem z cytryny. Wymieszaną surówkę posypać posiekanymi listkami mięty.