Sałatka z marynowanym tofu

6


Łatwe


30 min.


6 os.

Składniki
kapusta bok choy2 sztuki
grzyby shitake200 gramów
Sos sałatkowy włoski Knorr1 opakowanie
olej rzepakowy do smażenia2 łyżki
tofu300 gramów
orzechy nerkowca100 gramów
sos sojowy3 łyżki
sos ostrygowy3 łyżki
olej z prażonych ziaren sezamu3 łyżki
kawałek świeżego kłącza imbiru2 cm
limonka1 sztuka
ostra papryczka chili1 sztuka
natka kolendry1 pęczek
Przygotowanie
Krok 1
Orzechy nerkowca upraż na żółty kolor na patelni, tofu pokrój w kostkę o grubości 1 cm, a kapustę bok choy - w paski o grubości 1 cm. Kolendrę i chili posiekaj, korzeń imbiru zetrzyj na tarce, wyciśnij sok z limonki.
Krok 2
Grzyby umyj, wysusz i pokrój w paseczki. Obsmaż na patelni. Wystudź.
Krok 3
W misce wymieszaj sos sojowy, sos ostrygowy, sok z limonki, sos sałatkowy, olej sezamowy. Do połowy powstałego sosu dodaj starty imbir oraz tofu, dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Na talerz wyłóż kapustę, posyp papryczką chilli, polej pozostałym sosem. Na wierzch nałóż grzyby, tofu, posyp kolendrą oraz uprażonymi orzechami nerkowca.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl