Sałatka z marynowanym tofu
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ser tofu - 1 opakowanie
  • sałata karbowana ciemna - 1 sztuka
  • sałata karbowana jasna - 1 sztuka
  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • pomidorki cherry czerwone - 200 gramów
  • szczypiorek - 0.5 pęczków
  • groszek cukrowy - 150 gramów
  • kiełki fasoli mung - 100 gramów
  • pieczarki - 200 gramów
  • świeża kolendra - 0.5 pęczków
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos sałatkowy Knorr według przepisu na opakowaniu. Pokrój pomidory w ćwiartki, cebulę w plastry, groszek cukrowy w cienkie paski.
  2. Pokrój ser tofu w grubsze plastry, smaż na patelni do momenty, kiedy nabierze rumianego koloru. Następnie jeszcze ciepłe tofu zalej przygotowanym wcześniej sosem. Odstaw na 2 godziny.
  3. Porwij sałaty, dodaj ćwiartki pomidora, plasterki cebuli, groszek cukrowy oraz kiełki. Kapelusze pieczarek surowych pokrój w bardzo cienkie plasterki. Dodaj do sałatki.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki z marynowanym tofu i pozostałym sosem. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem i kolendrą.