Sałatka z mięsnymi kuleczkami i bratkami

0


Łatwe


30 min.


5 os.

Składniki
mięso mielone250 gramów
cebula1 sztuka
Przyprawa Do gyrosa Knorr3 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku1 łyżeczka
posiekana natka pietruszki1 łyżka
jajko1 sztuka
mąka do oprószenia
oliwa z oliwek2 łyżki
główka sałaty lodowej1 sztuka
główka sałaty kolorowej1 sztuka
papryka, pokrojona w plasterki1 sztuka
ogórek, pokrojony w plasterki1 sztuka
kukurydza z puszki150 gramów
pomidorki koktajlowe10 sztuk
żółty ser, pokrojony w kostkę70 gramów
Sos sałatkowy Szefa Knorr1 opakowanie
ketchup2 łyżki
woda1 łyżka
starty żółty ser
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek do zeszklenia. Mięso mielone wymieszać z podsmażoną cebulą, jajkiem, przyprawą do gyrosa, słodką papryką i posiekaną pietruszką. Formować małe kuleczki oprószając je mąką. Kulki podsmażyć na oliwie z oliwek, ostudzić.
Krok 2
Sałaty rozrywać do miski. Dodać paprykę, ogórek, kukurydzę, pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki, żółty ser i mięsne kuleczki.
Krok 3
Sos sałatkowy wymieszać z ketchupem, oliwą z oliwek i wodą, wymieszać z sałatką, dodać bratki.
Krok 4
Posypać grzankami. Podawać w miseczkach serowych.
Krok 5
Miseczki serowe: Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ser wysypać na blachę tworząc kółka. Podpiec w 200 st.C ok. 10 min. Ser natychmiast zdjąć z papieru i włożyć do miseczek tworząc miseczki serowe, zostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego!
Autor: DomciaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl