Sałatka z mięsnymi kuleczkami i bratkami

0


Łatwe


30 min.


5 os.

Składniki
cebula1 sztuka
woda1 łyżka
kukurydza z puszki150 gramów
oliwa z oliwek2 łyżki
jajko1 sztuka
Sos sałatkowy Szefa Knorr1 opakowanie
posiekana natka pietruszki1 łyżka
pomidorki koktajlowe10 sztuk
starty żółty ser
mięso mielone250 gramów
ketchup2 łyżki
główka sałaty lodowej1 sztuka
mąka do oprószenia
Przyprawa Do gyrosa Knorr3 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku1 łyżeczka
główka sałaty kolorowej1 sztuka
papryka, pokrojona w plasterki1 sztuka
ogórek, pokrojony w plasterki1 sztuka
żółty ser, pokrojony w kostkę70 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek do zeszklenia. Mięso mielone wymieszać z podsmażoną cebulą, jajkiem, przyprawą do gyrosa, słodką papryką i posiekaną pietruszką. Formować małe kuleczki oprószając je mąką. Kulki podsmażyć na oliwie z oliwek, ostudzić.
Krok 2
Sałaty rozrywać do miski. Dodać paprykę, ogórek, kukurydzę, pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki, żółty ser i mięsne kuleczki.
Krok 3
Sos sałatkowy wymieszać z ketchupem, oliwą z oliwek i wodą, wymieszać z sałatką, dodać bratki.
Krok 4
Posypać grzankami. Podawać w miseczkach serowych.
Krok 5
Miseczki serowe: Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ser wysypać na blachę tworząc kółka. Podpiec w 200 st.C ok. 10 min. Ser natychmiast zdjąć z papieru i włożyć do miseczek tworząc miseczki serowe, zostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego!
Autor: DomciaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl