Sałatka z mięsnymi kuleczkami i bratkami
  • 30 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone - 250 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • Przyprawa Do gyrosa Knorr - 3 łyżeczki
  • słodkiej papryki w proszku - 1 łyżeczka
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka do oprószenia
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • główka sałaty lodowej - 1 sztuka
  • główka sałaty kolorowej - 1 sztuka
  • papryka, pokrojona w plasterki - 1 sztuka
  • ogórek, pokrojony w plasterki - 1 sztuka
  • kukurydza z puszki - 150 gramów
  • pomidorki koktajlowe - 10 sztuk
  • żółty ser, pokrojony w kostkę - 70 gramów
  • Sos sałatkowy Szefa Knorr - 1 opakowanie
  • ketchup - 2 łyżki
  • woda - 1 łyżka
  • starty żółty ser

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek do zeszklenia. Mięso mielone wymieszać z podsmażoną cebulą, jajkiem, przyprawą do gyrosa, słodką papryką i posiekaną pietruszką. Formować małe kuleczki oprószając je mąką. Kulki podsmażyć na oliwie z oliwek, ostudzić.
  2. Sałaty rozrywać do miski. Dodać paprykę, ogórek, kukurydzę, pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki, żółty ser i mięsne kuleczki.
  3. Sos sałatkowy wymieszać z ketchupem, oliwą z oliwek i wodą, wymieszać z sałatką, dodać bratki.
  4. Posypać grzankami. Podawać w miseczkach serowych.
  5. Miseczki serowe: Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ser wysypać na blachę tworząc kółka. Podpiec w 200 st.C ok. 10 min. Ser natychmiast zdjąć z papieru i włożyć do miseczek tworząc miseczki serowe, zostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego!