Sałatka z młodych ziemniaków
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki średnie - 4 sztuki
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • Sos sałatkowy francuski Knorr - 1 opakowanie
  • szparagi zielone - 6 sztuk
  • szparagi białe - 6 sztuk
  • kalarepa - 1 sztuka
  • mix sałat - 100 gramów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • olej - 5 łyżek
  • olej rzepakowy do smażenia
  • oliwa z oliwek - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, przestudź, obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Skrop olejem i posyp przyprawą do kurczaka. Całość wymieszaj.
  2. Przełóż na pergamin i upiecz w piekarniku lub obsmaż na patelni.
  3. Kalarepę obierz i pokrój w słupki. Szparagi obierz, pokrój na trzy części. Warzywa ugotuj w wodzie z odrobiną soli i cukru. Pamiętaj, by po ugotowaniu zahartować je zimną wodą lub lodem.
  4. Sałaty wypłucz i osusz. Sos sałatkowy połącz ze szczyptą młotkowanego pieprzu lub mielonym pieprzem. Mieszając, sukcesywnie dolewaj olej i oliwę z oliwek. Przygotowując sałatkę, możesz użyć mix sałat Fit&Easy. Dzięki temu nie musisz kupować kilku rodzajów sałat, a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.
  5. Na dużym talerzu przygotuj kompozycję z bukietu sałat, szparagów, kalarepy i pieczonych ziemniaków. Całość polej przygotowanym sosem.