Sałatka z pieczonych buraków z grillowanym indykiem
  • 60 minut
  • 1 osoba
  • Łatwe

Składniki:

  • rukola - 1 garść
  • małe buraki - 2 sztuki
  • orzechy włoskie - 3 sztuki
  • żurawina suszona - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
  • ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
  • mięso z piersi indyka (mały filet) - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • olej rzepakowy - 0.5 łyżeczek
  • cienka kromka chleba żytniego słonecznikowego - 2 sztuki
  • Flora ProActiv - 2 łyżeczki
  • kiełki słonecznika do dekoracji - 1 garść

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z indyka umyj, osusz i natrzyj czosnkiem wymieszanym z olejem, oprósz pieprzem, odstaw do lodówki na 15 minut, żeby mięso się zamarynowało. Mięso usmaż na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. Po ostudzeniu pokrój je w paski.
  2. Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku. Upieczone i przestudzone buraki obierz i pokrój w grubą kostkę.
  3. Na talerzu rozłóż rukolę, na nią połóż buraki i paski grillowanego indyka. Dodaj żurawinę i siekane orzechy. Całość skrop oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Udekoruj kiełkami słonecznika.
  4. Sałatkę podawaj z pieczywem posmarowanym Florą ProActiv.