Sałatka z pieczonych buraków z grillowanym indykiem

3


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
rukola1 garść
małe buraki2 sztuki
orzechy włoskie3 sztuki
żurawina suszona1 łyżka
oliwa z oliwek1 łyżeczka
ocet balsamiczny1 łyżeczka
mięso z piersi indyka (mały filet)1 sztuka
ząbek czosnku1 sztuka
olej rzepakowy0.5 łyżeczek
cienka kromka chleba żytniego słonecznikowego2 sztuki
Flora ProActiv2 łyżeczki
kiełki słonecznika do dekoracji1 garść
Przygotowanie
Krok 1
Pierś z indyka umyj, osusz i natrzyj czosnkiem wymieszanym z olejem, oprósz pieprzem, odstaw do lodówki na 15 minut, żeby mięso się zamarynowało. Mięso usmaż na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. Po ostudzeniu pokrój je w paski.
Krok 2
Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku. Upieczone i przestudzone buraki obierz i pokrój w grubą kostkę.
Krok 3
Na talerzu rozłóż rukolę, na nią połóż buraki i paski grillowanego indyka. Dodaj żurawinę i siekane orzechy. Całość skrop oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Udekoruj kiełkami słonecznika.
Krok 4
Sałatkę podawaj z pieczywem posmarowanym Florą ProActiv.
Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-MiroszPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl