Sałatka z pieczonymi warzywami
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pasternak - 200 gramów
  • marchewka - 200 gramów
  • Sos sałatkowy włoski Knorr - 1 opakowanie
  • sałata rzymska - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 80 mililitrów
  • olej rzepakowy - 2 łyżki
  • tuńczyk z puszki w oleju - 1 opakowanie
  • jajka na twardo - 2 sztuki
  • kawałek bagietki

Sposób przygotowania:

  1. Oliwę z oliwek wymieszaj z sosem sałatkowym oraz trzema łyżkami przegotowanej wody.
  2. Marchew i pasternak posmaruj olejem, delikatnie dopraw z wierzchu solą i pieprzem. Upiecz w piekarniku do miękkości (160°C - 45 minut). Upieczone warzywa obierz i przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój w półcentymetrowe plastry.
  3. Sałatę porwij na mniejsze kawałki, razem z warzywami wymieszaj z dresingiem i przełóż do miski.
  4. Na wierzch sałatki pokrusz tuńczyka z puszki, dodaj pokrojone jaja.
  5. Podawaj z kawałkiem upieczonej bagietki.