Sałatka z pikantną cielęciną
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • marynata
  • olej rzepakowy - 2 łyżki
  • sos Worchester (ewentualnie jasny sojowy) - 2 łyżki
  • ocet z czerwonego wina - 2 łyżki
  • woda - 2 łyżki
  • starty świeży imbir - 1 szczypta
  • rozgnieciony ząbek czosnku - 1 sztuka
  • pasta z ostrej papryki - 1 łyżka
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • pozostałe
  • sznycel cielęcy - 1 kilogram
  • długi ogórek - 300 gramów
  • pomidory koktajlowe - 2 szklanki
  • rukola liście
  • szczypiorek - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cielęcinę w cienkie plastry. Następnie wymieszaj składniki marynaty i umieść w niej cielęcinę.
  2. Odstaw mięso na około 30 minut, po czym odsącz i smaż bez tłuszczu na teflonowej patelni. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Pokrój ogórka w cienkie plastry, a pomidory w połówki. Pozostaw 2 gałązki szczypiorku do dekoracji, resztę zaś posiekaj.
  4. Przygotuj Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  5. Tuż przed podaniem sałatki wymieszaj ogórki z pomidorami, cielęciną, szczypiorkiem oraz rukolą. Następnie podziel je na porcje, a każdą z nich polej łyżką sosu i udekoruj szczypiorkiem. Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.