Sałatka z polędwicą sopocką
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • sałata lodowa - 400 gramów
  • pomidorki koktajlowe - 600 gramów
  • ogórek - 2 sztuki
  • średnia cebula - 2 sztuki
  • polędwica sopocka - 200 gramów
  • jogurt naturalny 2% - 240 gramów
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • kromka chleba żytniego pełnoziarnistego - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Umytą, osuszoną i podzieloną na kawałki sałatę umieść w dużej misce.
  2. Umytego i obranego ogórka pokrój na kawałki i posyp na sałatę.
  3. Umyte pomidorki pokrój na połówki i wyłóż na sałatę.
  4. Oczyszczoną cebulę pokrój na cieniutkie półksiężyce i posyp na sałatę.
  5. Pokrojoną w kostkę polędwicę dołóż do reszty składników i wymieszaj.
  6. Całość polej jogurtem wymieszanym z przeciśniętym czosnkiem. Podawaj z pieczywem.