Sałatka z pomidorów w stylu śródziemnomorskim z ciecierzycą i grillowaną papryką

1


Łatwe


25 min.


4 os.

Składniki
pomarańczowe lub żółte świeże pomidory200 gramów
czerwone pomidory średnie 200 gramów
pomidory zielone200 gramów
Przyprawa włoska z rozmarynem Knorr2 łyżki
ciecierzyca z puszki1 sztuka
czerwona papryka1 sztuka
bazylia1 pęczek
cytryna1 sztuka
oliwa z oliwek40 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Wszystkie pomidory umyj. Następnie osusz i pokrój w mniejsze, nieregularne kawałki.
Krok 2
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w mniejsze kawałki. Skrop oliwą i usmaż na grillu węglowym lub patelni grillowej.
Krok 3
Po zgrillowaniu przełóż paprykę do miski i dopraw przyprawą Knorr.
Krok 4
Wyciśnij sok z cytryny. Porwij listki bazylii. Ciecierzycę odcedź.
Krok 5
Na półmisku ułóż kawałki kolorowych pomidorów, dodaj ciecierzycę oraz z grillowaną paprykę. Skrop całość oliwą, sokiem z cytryny i posyp przyprawą Knorr i listkami bazylii.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl