Sałatka z pomidorów w stylu śródziemnomorskim z ciecierzycą i grillowaną papryką
  • 25 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pomarańczowe lub żółte świeże pomidory - 200 gramów
  • czerwone pomidory średnie - 200 gramów
  • pomidory zielone - 200 gramów
  • Przyprawa włoska z rozmarynem Knorr - 2 łyżki
  • ciecierzyca z puszki - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • bazylia - 1 pęczek
  • cytryna - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 40 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie pomidory umyj. Następnie osusz i pokrój w mniejsze, nieregularne kawałki.
  2. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w mniejsze kawałki. Skrop oliwą i usmaż na grillu węglowym lub patelni grillowej.
  3. Po zgrillowaniu przełóż paprykę do miski i dopraw przyprawą Knorr.
  4. Wyciśnij sok z cytryny. Porwij listki bazylii. Ciecierzycę odcedź.
  5. Na półmisku ułóż kawałki kolorowych pomidorów, dodaj ciecierzycę oraz z grillowaną paprykę. Skrop całość oliwą, sokiem z cytryny i posyp przyprawą Knorr i listkami bazylii.