Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim
  • 10 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • komosa ryżowa (quinoa) - 300 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
  • świeża mięta - 2 łyżki
  • ogórek zielony - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • cytryna - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • czarne oliwki - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Komosę ryżową gotuj z bulionem na włoszczyźnie przez około 15 minut. Po tym czasie odstaw ją do wystudzenia, wymieszaj łyżką tak, aby zrobiła się puszysta.
  2. Drobno posiekaj miętę, pokrój w kostkę ogórka i paprykę. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny. Dodaj warzywa, w tym oliwki i ugotowaną komosę. Całość dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i miętą.