Sałatka z ravioli

- Krok 1Umyj, wysusz i porwij w mniejsze kawałki sałatę radicchio. Przełóż do miski.
- Krok 2Oliwki przekrój na pół, rukolę umyj, pomidorki przekrój na pół. Dodaj wszystko do sałaty wraz z pomidorkami. Przygotuj sos sałatkowy, łącząc zawartość opakowania z wodą i oliwą.
- Krok 3Gdy wszystkie składniki będą gotowe, ugotuj ravioli we wrzącej wodzie.
- Krok 4Po ugotowaniu, jeszcze ciepłe ravioli dodaj do sałat. Wszystko polej sosem.
- Krok 5Sałatkę podawaj zaraz po przygotowaniu, posypaną świeżym parmezanem.

Sałatka z ravioli
Ravioli to małe kwadratowe pierożki z ząbkowanymi brzegami, wywodzące się z kuchni włoskiej. Mogą być nadziane mięsem, miękkim serem ricotta, suszonymi pomidorami lub szpinakiem. Takie pierożki będą doskonałym dodatkiem do sałatek, zwłaszcza jeśli połączysz je z innymi popularnymi we włoskiej kuchni składnikami, takimi jak parmezan czy oliwki. Do przygotowania przekąski będziesz potrzebować dwóch rodzajów sałat: pikantnej rukoli oraz radicchio, czyli czerwonej cykorii. Powinny się w niej znaleźć także czarne lub zielone oliwki (podzielone na połówki) oraz pomidorki koktajlowe. Dressing do sałatki przyrządzisz z oliwy z oliwek i wody z dodatkiem kompozycji włoskich przypraw. Na koniec ugotuj ravioli we wrzącej wodzie, odcedź i gdy będą jeszcze lekko ciepłe, nakładaj do talerzy z pozostałymi składnikami sałatki. Całość polej ziołowym sosem i posyp startym na cienkie płatki parmezanem. Zainspiruj się i przygotuj prostą sałatkę z ravioli według naszego przepisu na kolację lub drugie śniadanie.