Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych
  • 10 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • rukola liście - 250 gramów
  • pomidory koktajlowe - 200 gramów
  • ser gouda - 200 gramów
  • Sos sałatkowy włoski Knorr - 1 opakowanie
  • oliwa z oliwek - 5 łyżek
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • kajzerki (mogą być lekko czerstwe) - 2 sztuki
  • szczypiorek - 0.5 pęczków

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek rozetrzyj na miazgę i połącz z oliwą (3 łyżki). Kajzerki pokrój w kostkę pół centymetra na pół , pomieszaj z oliwą (2 łyżki) i czosnkiem. Rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem, wstaw na około 10 minut do nagrzanego do 180*C piekarnika, aż zrobią się złociste i chrupiące. Możesz też smażyć je na patelni.
  2. W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy włoski z oliwą i wodą, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  3. Szczypior drobno posiekaj, ser pokrój w cienkie, długie na 2-3 cm słupki.
  4. Pomidorki umyj, przekrój na cztery części, umieść w misce z sosem, dodaj porwane listki rukoli, szczypior i plastry sera, całość dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj posypaną grzankami z wierzchu.