Sałatka z rukoli z łososiem
  • 50 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filet z łososia - 200 gramów
  • Mieszanka ziół i przypraw Grecka z oregano Knorr - 1 opakowanie
  • rukola - 200 gramów
  • pomarańcza - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • cytryna - 1 sztuka
  • musztarda Dijon - 1 łyżka
  • miód - 1 łyżka
  • ocet jabłkowy - 2 łyżki
  • orzechy pinii - 50 gramów
  • koper włoski - 100 gramów
  • natka lubczyku - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Łososia pokrój w płaty oprósz przyprawą Knorr. Rybę ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, wstaw na 15 minut do nagrzanego do 200 °C piekarnika. W piekarniku obok ryby upraż orzechy pinii na złoty kolor.
  2. Z pomarańczy wykrój segmenty, posiekaj natkę lubczyku, koper włoski pokrój w cienkie plastry.
  3. Składniki te pomieszaj delikatnie z rukolą nałóż do głębokich talerzy. Na sałatę ułóż ciepłe jeszcze płaty łososia. Całość udekoruj orzeszkami pinii.
  4. W misce pomieszaj musztardę, sok z cytryny, miód, ocet jabłkowy, oliwę. Powstałym sosem polej obficie sałatkę z wierzchu.