Sałatka z rukoli ze szparagami i truskawkami
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • rukola - 200 gramów
  • białe szparagi - 1 pęczek
  • Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Truskawkowy Knorr - 1 opakowanie
  • cytryna - 2 sztuki
  • cukier - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • truskawki - 100 gramów
  • szynka parmeńska - 200 gramów
  • ser parmezan - 100 gramów
  • krem balsamiczny do podania

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi obierz, przekrój wzdłuż i pokrój w kawałki o długości 3 cm. Ugotuj w wodzie z cukrem i solą. Wystudź.
  2. Wyciśnij sok z dwóch cytryn i podziel go na dwie części. Do jednej części soku dodaj szklankę wody i dwie łyżki cukru, a następnie w powstałej w ten sposób zalewie umieść ugotowane szparagi na co najmniej jeden dzień. Drugą cześć soku połącz z oliwą i sosem sałatkowym.
  3. Szynkę parmeńską pokrój w paseczki, przełóż ją na tacę z pieca wyłożoną pergaminem i wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika na około 10 minut.
  4. Ser parmezan pokrój w cienkie plasterki i pokrusz, a truskawki przetnij na pół.
  5. Rukolę, truskawki i marynowane szparagi wymieszaj z dresingiem. Przełóż do miski i posyp uprażonymi kawałkami szynki, następnie serem parmezan, a na koniec polej z wierzchu kremem balsamicznym.