Sałatka z ryżem i ananasem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż biały długoziarnisty - 150 gramów
  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • kukurydza z puszki - 100 gramów
  • szynka konserwowa - 100 gramów
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • świeży ananas - 1 sztuka
  • Majonez Hellmann's Babuni - 60 gramów
  • Ketchup Hellmann's Łagodny - 20 gramów
  • sok ananasowy - 50 mililitrów
  • pasta Harissa (ewentualnie ostra papryczka) - 15 gramów
  • pęczek posiekanej kolendry - 1 sztuka
  • grzanki - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. We wrzącej wodzie rozprowadź bulionetkę Knorr. Ryż ugotuj tak, aby był sypki i odstaw do ostygnięcia.
  2. Z ananasa wykrój kilka cienkich plastrów razem ze skórą - posłużą one później do dekoracji.
  3. Pozostałego ananasa obierz, usuń stwardniały środek i pokrój w kostkę. Podobnie pokrój szynkę oraz paprykę.
  4. Ananasa, szynkę, kukurydzę i paprykę przełóż do miski.
  5. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z majonezem, ketchupem, pastą Harissa i sokiem ananasowym, by powstał dressing.
  6. Dodaj kolendrę i wymieszaj ze wszystkimi składnikami. Sałatkę udekoruj plastrami świeżego ananasa i podawaj posypaną grzankami.