Sałatka z ryżem i kurczakiem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 2 sztuki
  • Sos sałatkowy francuski Knorr - 1 opakowanie
  • ryż biały długoziarnisty - 150 gramów
  • sałata masłowa - 300 gramów
  • kukurydza z puszki - 100 gramów
  • ciecierzyca z puszki (lub 100g świeżo ugotowanej) - 1 sztuka
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • figi suszone - 2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • pęczek posiekanej kolendry - 1 sztuka
  • sok pomarańczowy - 3 łyżki
  • pasta Harissa - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów
  • grzanki - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. We wrzącej wodzie rozprowadź bulionetkę Knorr, a następnie ugotuj ryż tak, aby był sypki. Po odcedzeniu, wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Kurczaka zamarynuj w kilku kroplach oliwy z oliwek oraz w paście Harissa na godzinę przed smażeniem. Piersi smaż w całości z obu stron, po czym umieść w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni na 15 minut. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Figi posiekaj na drobne kawałki, połącz z ryżem, ciecierzycą, kukurydzą, cebulką oraz kolendrą. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą oraz sokiem pomarańczowym. Połowę sosu dodaj do ryżu.
  5. Na talerzu połóż sałatę masłową, a niej sałatkę. Na wierzchu ułóż plastry kurczaka i całość udekoruj listkami zielonej sałaty. Polej pozostałym sosem i podawaj z grzankami.