Sałatka z ryżem i papryką

31


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
ryż (brązowy lub biały)15 dekagramów
Sos sałatkowy włoski Knorr1 opakowanie
papryka zielona1 sztuka
papryka żółta1 sztuka
papryka czerwona1 sztuka
kukurydza z puszki1 sztuka
oliwa
starty ser1 łyżka
natka pietruszki (posiekana)
papryka słodka i ostra1 szczypta
sok z cytryny1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Ryż ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Następnie odcedź go i odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Paprykę skrop połową oliwy i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut, aż skórka zrobi się bardzo rumiana.
Krok 3
Po upieczeniu gorącą paprykę przełóż do miski i nałóż szczelnie folię spożywczą, aby papryka zaparowała. Poczekaj, aż ostygnie, zdejmij skórę i pozbądź się pestek.
Krok 4
Upieczony miąższ papryki posiekaj drobno i wraz z odcedzoną kukurydzą dodaj do ryżu.
Krok 5
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z pozostałą oliwą, słodką i ostrą papryką oraz sokiem z cytryny.
Krok 6
Sałatkę połącz z sosem i przełóż na talerz. Podawaj posypaną startym serem i posiekaną natką pietruszki.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl