Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
papryka zielona - 1 sztuka
papryka żółta - 1 sztuka
papryka czerwona - 1 sztuka
kukurydza z puszki - 1 sztuka
oliwa
starty ser - 1 łyżka
natka pietruszki (posiekana)
papryka słodka i ostra - 1 szczypta
sok z cytryny - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Następnie odcedź go i odstaw do ostygnięcia.
Paprykę skrop połową oliwy i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut, aż skórka zrobi się bardzo rumiana.
Po upieczeniu gorącą paprykę przełóż do miski i nałóż szczelnie folię spożywczą, aby papryka zaparowała. Poczekaj, aż ostygnie, zdejmij skórę i pozbądź się pestek.
Upieczony miąższ papryki posiekaj drobno i wraz z odcedzoną kukurydzą dodaj do ryżu.
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z pozostałą oliwą, słodką i ostrą papryką oraz sokiem z cytryny.
Sałatkę połącz z sosem i przełóż na talerz. Podawaj posypaną startym serem i posiekaną natką pietruszki.