Sałatka z ryżem i papryką
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż (brązowy lub biały) - 15 dekagramów
  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • kukurydza z puszki - 1 sztuka
  • oliwa
  • starty ser - 1 łyżka
  • natka pietruszki (posiekana)
  • papryka słodka i ostra - 1 szczypta
  • sok z cytryny - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Następnie odcedź go i odstaw do ostygnięcia.
  2. Paprykę skrop połową oliwy i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut, aż skórka zrobi się bardzo rumiana.
  3. Po upieczeniu gorącą paprykę przełóż do miski i nałóż szczelnie folię spożywczą, aby papryka zaparowała. Poczekaj, aż ostygnie, zdejmij skórę i pozbądź się pestek.
  4. Upieczony miąższ papryki posiekaj drobno i wraz z odcedzoną kukurydzą dodaj do ryżu.
  5. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z pozostałą oliwą, słodką i ostrą papryką oraz sokiem z cytryny.
  6. Sałatkę połącz z sosem i przełóż na talerz. Podawaj posypaną startym serem i posiekaną natką pietruszki.