Sałatka z ryżem i tuńczykiem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż biały długoziarnisty - 150 gramów
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • tuńczyk w puszce - 200 gramów
  • Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • zielona papryka - 1 sztuka
  • pomidory cherry - 200 gramów
  • czerwona papryczka chilli - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • bagietka - 1 sztuka
  • sok z 1 cytryny
  • jogurt naturalny gęsty - 100 mililitrów
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. We wrzącej wodzie rozprowadź Bulionetkę drobiową Knorr, następnie ugotuj ryż tak, aby był sypki. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Czosnek pokrój w cienkie plastry i podsmaż na oliwie. Po lekkim zarumienieniu przełóż do osobnego naczynia. Poczekaj do wystygnięcia.
  3. Papryki oczyść z pestek i pokrój w drobną kostkę, a pomidorki przekrój na pół. Tuńczyka odcedź z zalewy.
  4. Ryż wymieszaj z warzywami, tuńczykiem oraz plastrami czosnku.
  5. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą z oliwek i odrobiną wody. Chilli oraz kolendrę drobno posiekaj, wymieszaj z sokiem z cytryny, następnie dodaj do przygotowanego sosu. Połącz go z sałatką.
  6. Sałatkę podawaj udekorowaną pomidorkami i polaną jogurtem. Świetnie smakuje z bagietką.