Sałatka z ryżu i krewetek

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • olej - 6 łyżek
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • czarne oliwki - 10 sztuk
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • ryż - 30 dekagramów
  • groszek konserwowy - 15 dekagramów
  • natka pietruszki gałązki - 4 sztuki
  • krewetki z puszki - 18 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj. Następnie posól, dodaj pieprz i gałkę, skrop sokiem z cytryny, włóż do lodówki.
  2. Przed podaniem dodaj zielony groszek i wymieszaj, posyp posiekaną natką.
  3. Paprykę pokrój w kostkę. Ryż udekoruj oliwkami i krewetkami oraz papryką.