Sałatka z serem i winogronami

Składniki:

  • winogrona (jasne i ciemne) - 40 dekagramów
  • Sos sałatkowy francuski Knorr - 1 sztuka
  • melon - 40 dekagramów
  • ser żółty w plastrach - 30 dekagramów
  • szczypiorek - 0.5 pęczków
  • żurawina - 1 łyżka
  • orzeszki ziemne - 3 łyżki
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • olej - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Winogrona umyć, pokroić na pół i usunąć pestki. Plasterki sera pokroić w paski.
  2. Sos sałatkowy francuski winegret Knorr połącz z dżemem żurawinowym, musztardą, szczypiorkiem, 2 łyżkami wody i oliwą.
  3. Wszystkie składniki sałatki plącz, polej sosem i wymieszaj. Odstaw na 10 minut do lodówki. Przed podaniem udekorować sałatkę prażonymi orzeszkami.
  4. Obrać melona, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w cienkie paseczki.
  5. Szczypiorek posiekaj. Orzeszki upraż na suchej, rozgrzanej patelni.