Sałatka z serem kozim

9


Łatwe


40 min.


6 os.

Składniki
dynia hokkaido1 sztuka
Sos sałatkowy grecki Knorr1 opakowanie
czerwone cebule2 sztuki
kawałek cynamonu1 sztuka
goździki2 ziarna
sok z czarnej porzeczki500 mililitrów
młode liście szpinaku200 gramów
wędzony boczek150 gramów
bulwa kopru włoskiego (fenkuł)1 sztuka
orzechy laskowe100 gramów
ser kozi100 gramów
świeże lub mrożone maliny 100 gramów
oliwa z oliwek3 łyżki
cytryna1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Dynię hokkaido przetnij na pół, usuń pestki i wstaw na 20 minut do nagrzanego do 190 °C piekarnika. Piecz, aż miąższ dyni będzie miękki. Dynię wyjmij, odstaw do wystygnięcia.
Krok 2
W międzyczasie czerwoną cebulę pokrój w cienkie półplastry. Włóż cebulę na patelnię lub do rondla, zalej ją sokiem z porzeczki, dodaj goździki i cynamon, gotuj, aż sok zupełnie odparuje. Cebulę odstaw na bok do przestygnięcia.
Krok 3
Plastry boczku rozłóż na pergaminie i wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na około 15 minut, aby zrobił się chrupiący. Bulwę kopru umyj, pokrój na bardzo cienkie plasterki. Orzechy laskowe upraż w piekarniku i pokrusz na mniejsze kawałki.
Krok 4
W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek i sos sałatkowy.
Krok 5
Do powstałego sosu dodaj szpinak i koper włoski. Całość dokładnie wymieszaj. Ułóż na kawałkach dyni, udekoruj z wierzchu kawałkami boczku, ugotowaną cebulą, pokruszonym serem kozim, pokruszonymi orzechami laskowymi oraz kawałkami malin.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl