Sałatka z serem kozim
  • 40 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • dynia hokkaido - 1 sztuka
  • Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Truskawkowy Knorr - 1 opakowanie
  • czerwone cebule - 2 sztuki
  • kawałek cynamonu - 1 sztuka
  • Goździki z Indonezji Knorr - 2 ziarna
  • sok z czarnej porzeczki - 500 mililitrów
  • młode liście szpinaku - 200 gramów
  • wędzony boczek - 150 gramów
  • bulwa kopru włoskiego (fenkuł) - 1 sztuka
  • orzechy laskowe - 100 gramów
  • ser kozi - 100 gramów
  • świeże lub mrożone maliny - 100 gramów
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • cytryna - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Dynię hokkaido przetnij na pół, usuń pestki i wstaw na 20 minut do nagrzanego do 190 °C piekarnika. Piecz, aż miąższ dyni będzie miękki. Dynię wyjmij, odstaw do wystygnięcia.
  2. W międzyczasie czerwoną cebulę pokrój w cienkie półplastry. Włóż cebulę na patelnię lub do rondla, zalej ją sokiem z porzeczki, dodaj goździki i cynamon, gotuj, aż sok zupełnie odparuje. Cebulę odstaw na bok do przestygnięcia.
  3. Plastry boczku rozłóż na pergaminie i wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na około 15 minut, aby zrobił się chrupiący. Bulwę kopru umyj, pokrój na bardzo cienkie plasterki. Orzechy laskowe upraż w piekarniku i pokrusz na mniejsze kawałki.
  4. W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek i sos sałatkowy.
  5. Do powstałego sosu dodaj szpinak i koper włoski. Całość dokładnie wymieszaj. Ułóż na kawałkach dyni, udekoruj z wierzchu kawałkami boczku, ugotowaną cebulą, pokruszonym serem kozim, pokruszonymi orzechami laskowymi oraz kawałkami malin.