Sałatka z serem pleśniowym
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • wędzona pierś z kurczaka - 200 gramów
  • Sos sałatkowy włoski Knorr - 1 opakowanie
  • ser z niebieską pleśnią - 60 gramów
  • roszponka - 100 gramów
  • świeże lub suszone figi - 4 sztuki
  • pomidorki koktajlowe - 5 sztuk
  • orzechy włoskie - 3 łyżki
  • sok pomarańczowy - 3 łyżki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój pierś z kurczaka w cienkie plastry, figi wraz ze skórą pokrój w cząstki, ser pleśniowy w drobną kostkę.
  2. Wymieszaj sos sałatkowy Knorr z oliwą z oliwek oraz sokiem pomarańczowym i polej nim sałatkę.
  3. Przed podaniem udekoruj sałatkę orzechami włoskimi i pomidorkami koktajlowymi.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki delikatnie z roszponką.