Sałatka z soczewicy z jogurtem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • jogurt niskotłuszczowy - 80 mililitrów
  • Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie
  • soczewica zielona - 150 gramów
  • świeża mięta - 0.5 pęczków
  • cytryna - 1 sztuka
  • dojrzały pomidor - 2 sztuki
  • bakłażan - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • sól
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę pokrój w pół plastry. Następnie ugotuj soczewicę wraz z marchewką w lekko osolonej wodzie. Gotuj ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu odcedź i odstaw do ostygnięcia.
  2. Bakłażana pokrój w plastry, skrop oliwą i dopraw solą. Następnie zgrilluj.
  3. W dużej misce wymieszaj soczewicę z marchewką, pomidorami pokrojonymi w kostkę i bakłażanem.
  4. Dodaj posiekaną miętę i listki natki pietruszki.
  5. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny.
  6. Sałatkę przełóż na talerz i polej ją sosem. Udekoruj ziołami, miętą i natką pietruszki.