Sałatka z soczewicy z warzywami
  • 10 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • soczewica zielona lub brązowa - 150 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • marchewka - 1 sztuka
  • pieczarki - 100 gramów
  • fasolka szparagowa - 100 gramów
  • cytryna - 1 sztuka
  • oliwa do podsmażenia pieczarek - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek do sałatki - 3 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • natka pietruszki - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę wypłucz pod zimną, bieżącą wodą. Przełóż do garnka, dodaj kostkę rosołową Knorr i około 400 ml wody. Całość gotuj pod przykryciem około 30 minut aż soczewica zrobi się miękka i wchłonie bulion. Na koniec soczewicę przecedź, usuwając nadmiar bulionu.
  2. Marchew obierz, pokrój w talarki, fasolkę w 2-3 cm kawałki, a grzyby pokrój w ćwiartki. Pokrojone grzyby usmaż na dwóch łyżkach oliwy. Fasolkę i marchew ugotuj w wodzie do miękkości – wystudź.
  3. W misce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dodaj wszystkie składniki. Całość dopraw pieprzem i posiekaną natką pietruszki do smaku.