Sałatka z soczewicy z warzywami

35


Łatwe


10 min.


4 os.

Składniki
soczewica zielona lub brązowa150 gramów
Bulion warzywny Knorr1 sztuka
marchewka1 sztuka
pieczarki100 gramów
fasolka szparagowa100 gramów
cytryna1 sztuka
oliwa do podsmażenia pieczarek2 łyżki
oliwa z oliwek do sałatki3 łyżki
pieprz czarny mielony1 szczypta
natka pietruszki1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Soczewicę wypłucz pod zimną, bieżącą wodą. Przełóż do garnka, dodaj kostkę rosołową Knorr i około 400 ml wody. Całość gotuj pod przykryciem około 30 minut aż soczewica zrobi się miękka i wchłonie bulion. Na koniec soczewicę przecedź, usuwając nadmiar bulionu.
Krok 2
Marchew obierz, pokrój w talarki, fasolkę w 2-3 cm kawałki, a grzyby pokrój w ćwiartki. Pokrojone grzyby usmaż na dwóch łyżkach oliwy. Fasolkę i marchew ugotuj w wodzie do miękkości – wystudź.
Krok 3
W misce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dodaj wszystkie składniki. Całość dopraw pieprzem i posiekaną natką pietruszki do smaku.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl