Sałatka z sosem musztardowym
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • ziemniaki - 8 sztuk
  • ogórek kiszony - 5 sztuk
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • parówka - 5 sztuk
  • marynowana papryka - 1 sztuka
  • biała fasola - 1 opakowanie
  • musztarda francuska - 1 łyżka
  • olej roślinny - 10 łyżek
  • ocet winny - 4 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie, obierz i przekrój na ćwiartki. Ogórki kiszone pokrój w plasterki, czerwoną cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Paprykę pokrój w kostkę. Parówki obierz, pokrój w grube plasterki. Fasolę z puszki osącz z zalewy, przelej wodą na sitku.
  2. Na sos wymieszaj musztardę z olejem i octem winnym, dopraw solą i pieprzem. Sosem polej sałatkę.
  3. Odstaw na godzinę do lodówki i podawaj.