Sałatka z szynką i selerem
  • 20 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Paprykowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • cytryna - 1 sztuka
  • seler ze słoika pokrojony w cienkie paseczki - 1 słoik
  • rukola - 1 opakowanie
  • szynka konserwowa - 300 gramów
  • suszone pomidory - 100 gramów
  • czerwona cebula - 2 sztuki
  • majonez - 100 gramów
  • żółty ser - 100 gramów
  • natka lubczyku - 1 pęczek
  • ketchup pikantny - 3 łyżki
  • czarny pieprz świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Szynkę, czerwoną cebulę i suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki i wymieszaj ze sobą. Ser zetrzyj na tarce. Lubczyk posiekaj i połącz go z rukolą.
  2. W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, ketchup, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr. Do sosu wmieszaj sałatę rukolę razem z lubczykiem.
  3. Rukolę przełóż do słoika. Na sałatę połóż pozostałe wymieszane składniki (szynkę, ser, pomidory, cebulę, seler). Na wierzch nałóż grubą warstwę majonezu. Całość oprósz z wierzchu świeżo zmielonym pieprzem.