Sałatka z tuńczykiem i cebulą

Składniki:

  • cebula - 0.5 sztuk
  • pomidor - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • oliwa - 2 łyżki
  • ogórek - 0.5 sztuk
  • biały ocet winny - 0.5 łyżeczek
  • tuńczyk w sosie własnym - 1 opakowanie
  • oliwki bez pestek - 3 łyżki
  • sałata karbowana lub lodowa liście - 5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Jajko ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupki i rozetnij w ósemki.
  2. Sałatę opłucz, osusz i ułóż na dnie salaterki.
  3. Cebulę pokrój w piórka, a ogórka w kostkę. Ułóż na liściach sałaty.
  4. Tuńczyka odsącz z zalewy, rozrzuć na warzywach razem z połówkami oliwek.
  5. Udekoruj sałatkę ósemkami jajek i pomidora.
  6. Oliwę zmieszaj z octem i dopraw do smaku. Polej sałatkę.