Sałatka z winogronami i orzechami
  • 15 minut
  • 1 osoba
  • Łatwe

Składniki:

  • zielone winogrona - 25 dekagramów
  • mix sałat - 1 opakowanie
  • ser pleśniowy - 15 dekagramów
  • orzechy włoskie - 1 opakowanie
  • opcjonalnie granat - 1 sztuka
  • sos balsamiczny: - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Myjemy winogrona, a następnie przekrajamy na połówki. Ser pleśniowy kroimy w średnią kostkę i tak przygotowane składniki dodajemy do umytej wcześniej sałaty.
  2. Dorzucamy orzechy włoskie (dobrej jakości, np. Bakalland) – w całości bądź w zależności od preferencji miażdżymy. Chcąc urozmaić smak sałatki, możemy wzbogacić ją o ziarna granatu, który doda naszej potrawie wyrazisty posmak.
  3. Wszystko mieszamy i polewamy delikatnie sosem balsamicznym i odstawiamy na 15 minut. Po upływie tego czasu sałatka jest gotowa do spożycia. Smacznego! Polecam jako przekąskę na jesienne wieczory 