Sałatka z wołowiny po tajsku
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • stek z wołowiny - 50 dekagramów
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 1 sztuka
  • cebule - 3 sztuki
  • papryczki chili - 2 sztuki
  • ogórki - 3 sztuki
  • pomidory - 30 dekagramów
  • świeża bazylia - 0.25 szklanek
  • świeża kolendra - 0.25 szklanek
  • liście świeżej mięty - 0.25 szklanek
  • sos
  • papryczka chilli - 1 sztuka
  • świeża kolendra (posiekana) - 0.5 szklanek
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • sos rybny - 1 łyżka
  • sok z limonki - 0.33 szklanek
  • sos sojowy - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso posyp Przyprawą do wieprzowiny Knorr. Upiecz je na grillu, a następnie pokrój w plastry i odstaw na 20 minut.
  2. Przygotuj sos: papryczkę chilli pokrój, kolendrę posiekaj, a czosnek rozetrzyj. Połącz je łyżeczką sosu rybnego, sokiem z limonki i łyżeczką sosu sojowego. Całość wymieszaj.
  3. Pomidory pokrój w księżyce, ogórki w plastry, a cebule w krążki. Następnie wymieszaj wszystkie składniki i polej mięso przygotowanym sosem. Na koniec posyp sałatkę świeżymi listkami bazylii, kolendry oraz mięty. Podawaj.