Sałatka z ziemniaków z marynowaną papryką

Składniki:

  • ziemniaki - 1 kilogram
  • Bulion cielęcy Knorr - 1 sztuka
  • papryka marynowana czerwona - 10 dekagramów
  • dymka - 15 dekagramów
  • papryka marynowana żółta - 5 dekagramów
  • kiełbasa chorizo - 15 dekagramów
  • musztarda - 1 łyżka
  • ocet - 3 łyżki
  • olej - 4 łyżki
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • cukier - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, odparować obrać. pokrój w kostkę.
  2. zagotuj 250 ml wody i rozprowadź w niej Bulion cielęcy Knorr.
  3. Dymkę oczyścić umyć, drobno posiekać. Paprykę osączyć z zalewy i pokroić w paseczki. Kiełbasę pokroić w plastry.
  4. Wszystkie składniki dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać. natkę pietruszki posiekaj.
  5. Bulionem zalać ziemniaki, odstawić na 30 minut do nasiąknięcia.
  6. Musztardę wymieszać z octem, dopraw pieprzem i cukrem, następnie stopniowo wlewać do niej olej. Do sałatki dodać sos i pietruszkę, ostrożnie wymieszać.