Sałatka ze śledziem

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • jabłko - 1 sztuka
  • ogórki kiszone - 6 sztuk
  • kwaśna śmietana - 2 łyżki
  • majonez - 2 łyżki
  • solone śledzie - 4 sztuki
  • pieczarki konserwowe - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Solone śledzie namocz dzień wcześniej w wodzie, by były mniej słone. Następnego dnia pokrój je w niewielką kostkę.
  2. Cebulę posiekaj, ogórki pokrój w kostkę, pieczarki w małe plastry.
  3. Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Wszystkie składniki dodaj do śledzi.
  4. Dorzuć majonez oraz śmietanę, dopraw solą i pieprzem.
  5. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszaj i podawaj do chleba.