Sałatka ze smażonych pomidorów i salami
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pomidorki cherry z gałązką - 400 gramów
  • główka czosnku - 1 sztuka
  • Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie
  • salami - 200 gramów
  • oliwa z oliwek - 60 mililitrów
  • jogurt - 3 łyżki
  • majonez - 1 łyżka
  • bazylia
  • dymka - 2 pęczki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Pomidorki podziel na pół, staraj się zachować zieloną szypułkę. Czosnek podziel na poszczególne ząbki.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć czosnek.
  3. Gdy trochę zmięknie, dodaj pomidorki. Smaż kilka minut, aby pomidory się nie rozpadły. Całość dopraw pieprzem i solą morską.
  4. Na dnie talerza ułóż plasterki salami. Na wierzchu połóż usmażone pomidorki i czosnek.
  5. Sos sałatkowy wymieszaj z jogurtem i majonezem.
  6. Polej sosem sałatkę. Udekoruj listkami bazylii i podawaj.