Sałatka ze smażonym serem kozim
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • sałata dębowa lub inna ciemna strzępiasta - 1 sztuka
  • sałata endywia kędzierzawa - 1 sztuka
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 100 mililitrów
  • białe szparagi - 1 pęczek
  • oliwki zielone - 100 gramów
  • czerwona papryka grillowana - 1 sztuka
  • pomidory koktajlowe - 100 gramów
  • ser halloumi - 200 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • bułka tarta - 100 gramów
  • jogurt naturalny - 100 gramów
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • majonez - 100 gramów
  • cytryna - 0.5 sztuk
  • Oregano z Turcji Knorr - 0.5 łyżeczek
  • mąka - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ser pokrój w trójkąty, panieruj w mące, jajku i bułce. Gotowe trójkąty obsmaż na rozgrzanej Ramie, aby danie nie straciło swej lekkości, a ser był złocisty i aromatyczny. Zdejmij i odsącz na papierowym ręczniku
  2. Szparagi obierz ugotuj w lekko osolonej wodzie, ostudź. Sałaty umyj osusz.
  3. Liście ciemnej sałaty ułóż na talerzu formując je w krąg, jako pierwszą połóż liście endywii na nie ułóż przekrojone na pół szparagi, obok nich ułóż pokrojona w paseczki wcześniej zgrillowaną paprykę.
  4. Do każdej porcji dodaj przekrojonego pomidorka, przekrojone oliwki oraz podsmażony ser.
  5. Całość polej sosem przygotowanym po zmieszaniu jogurtu, majonezu z posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny oraz odrobiną oregano.