Sałatka ze smażonym serem kozim

16


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
sałata dębowa lub inna ciemna strzępiasta1 sztuka
sałata endywia kędzierzawa1 sztuka
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny100 mililitrów
białe szparagi1 pęczek
oliwki zielone100 gramów
czerwona papryka grillowana1 sztuka
pomidory koktajlowe100 gramów
ser halloumi200 gramów
jajko1 sztuka
bułka tarta100 gramów
jogurt naturalny100 gramów
czosnek ząbki 2 sztuki
majonez100 gramów
cytryna0.5 sztuk
Oregano z Turcji Knorr0.5 łyżeczek
mąka4 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Ser pokrój w trójkąty, panieruj w mące, jajku i bułce. Gotowe trójkąty obsmaż na rozgrzanej Ramie, aby danie nie straciło swej lekkości, a ser był złocisty i aromatyczny. Zdejmij i odsącz na papierowym ręczniku
Krok 2
Szparagi obierz ugotuj w lekko osolonej wodzie, ostudź. Sałaty umyj osusz.
Krok 3
Liście ciemnej sałaty ułóż na talerzu formując je w krąg, jako pierwszą połóż liście endywii na nie ułóż przekrojone na pół szparagi, obok nich ułóż pokrojona w paseczki wcześniej zgrillowaną paprykę.
Krok 4
Do każdej porcji dodaj przekrojonego pomidorka, przekrojone oliwki oraz podsmażony ser.
Krok 5
Całość polej sosem przygotowanym po zmieszaniu jogurtu, majonezu z posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny oraz odrobiną oregano.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl