Sałatka ze stekiem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • steki z polędwicy lub rostbefu wołowego - 4 sztuki
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżka
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżeczka
  • Rozmaryn z Maroko Knorr - 1 łyżeczka
  • mix sałat - 1 opakowanie
  • cytryna - 1 sztuka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • kromki wiejskiego chleba - 4 sztuki
  • oliwa - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Steki skrop oliwą z oliwek, posyp przyprawą Knorr, oregano i rozmarynem.
  2. Następnie mięso grilluj przez 5 minut z jednej strony. Odwróć i grilluj kolejne 3 minuty. Przełóż steki na blachę do pieczenia i piecz w piekarniku w 180 °C przez 10 minut. Po upieczeniu odstaw na 10 minut.
  3. Połącz oliwę z oliwek z cukrem i musztardą.
  4. Sałatę umyj, osusz, rozłóż na 4 talerze i polej przygotowanym sosem.
  5. Kromki chleba opiecz na patelni grillowej z odrobiną oliwy z oliwek na złoto z obu stron – powstaną grzanki. Podawaj steki na sałacie z kromkami opieczonego pieczywa – crostini.