Sałatka ze szparagami i owocami goji
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • rukola - 400 gramów
  • owoce goji - 100 gramów
  • Sos sałatkowy francuski Knorr - 1 opakowanie
  • szparagi białe - 1 pęczek
  • ser kozi - 200 gramów
  • burak pieczony - 1 sztuka
  • truskawki - 200 gramów
  • cukier - 2 łyżki
  • ocet jabłkowy - 100 mililitrów
  • cytryna - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi obierz i ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Ugotowane szparagi wystudź, przekrój wzdłuż na pół. W małym rondelku w gotującej się szklance wody rozpuść cukier, dodaj pół szklanki octu jabłkowego. Do tak przygotowanej gorącej jeszcze marynaty wrzuć pokrojone szparagi. Odstaw do wystygnięcia.
  2. W dużej misce wymieszaj porwaną sałatę ze szparagami, przeciętymi na pół truskawkami, pokrojonym w plastry burakiem oraz kawałkami koziego sera.
  3. Całość polej sosem sałatkowym przygotowanym z oliwy i trzech łyżek wody. Sałatkę podawaj posypaną owocami goji.