Sałatka ze szpeclami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • szpecle - 500 gramów
  • pieczarki - 500 gramów
  • wędzony boczek - 200 gramów
  • ser ementaler - 400 gramów
  • ocet winny - 2 łyżki
  • bulion - 200 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • olej - 10 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj garnek dobrze osolonej, wrzącej wody i ugotuj Szpecle według przepisu na opakowaniu. Odcedź, przelej zimna wodą i odstaw, aby wystygły.
  2. Cebulkę obierz i pokrój w piórka, boczek w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni Olej podsmaż cebulkę i boczek na złoty kolor.
  3. Podlej bulionem i octem, duś przez kilka minut i dolej resztę oleju. Dopraw do smaku.
  4. Pieczarki umyj i poprzekrawaj na połówki lub w plasterki, podsmaż na świeżym oleju, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Przełóż do miski z boczkiem razem z zimnymi szpeclami i wymieszaj.
  5. Zalej przygotowanym wcześniej sosem z cebulką i boczkiem. Odstaw na godzinę, aby sałatka „dojrzała”.
  6. W tym czasie pokrój żółty ser w kostkę. Dodaj do odstanej sałatki i dopraw do smaku solą, pieprzem i octem.