| |||||||||
| Składniki | ||
| szpinak baby | 100 gramów | |
| ogórek zielony | 1 sztuka | |
| borówka amerykańska | 100 gramów | |
| mozarella w kulkach | 125 gramów | |
| Sos sałatkowy Truskawka z chili Knorr | 1 opakowanie | |
| cebula czerwona | 1 sztuka | |
| pestki dyni (łuskane) | 1 łyżka | |
| pestki słonecznika (łuskane) | 1 łyżka | |
| cytryna sok | 1 łyżka | |
| oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia | 3 łyżki | |
| woda | 2 łyżki |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Szpinak oraz borówkę płuczemy w zimnej wodzie i suszymy. Cebulę oraz ogórka obieramy i kroimy w cienkie plasterki (ogórek w nieco grubsze). Układamy warzywa oraz borówkę na talerzu i dodajemy odsączoną z zalewy mozzarellę. |
| Krok 2 |
| Sos sałatkowy mieszamy z 1 łyżką cytryny, 2 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy. Polewamy nim sałatkę. |
| Krok 3 |
| Pestki słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni, aż nabiorą złocistego koloru. Czekamy, aż lekko ostygną i posypujemy nimi sałatkę. |
| Autor: kuchniajoanny.pl |