Sałatka ze szpinakiem i borówką amerykańską
  • 15 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • szpinak baby - 100 gramów
  • ogórek zielony - 1 sztuka
  • borówka amerykańska - 100 gramów
  • mozarella w kulkach - 125 gramów
  • Sos sałatkowy Truskawka z chili Knorr - 1 opakowanie
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • pestki dyni (łuskane) - 1 łyżka
  • pestki słonecznika (łuskane) - 1 łyżka
  • cytryna sok - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 3 łyżki
  • woda - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak oraz borówkę płuczemy w zimnej wodzie i suszymy. Cebulę oraz ogórka obieramy i kroimy w cienkie plasterki (ogórek w nieco grubsze). Układamy warzywa oraz borówkę na talerzu i dodajemy odsączoną z zalewy mozzarellę.
  2. Sos sałatkowy mieszamy z 1 łyżką cytryny, 2 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy. Polewamy nim sałatkę.
  3. Pestki słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni, aż nabiorą złocistego koloru. Czekamy, aż lekko ostygną i posypujemy nimi sałatkę.