Sałatka ze szpinakiem i kurczakiem
  • 35 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • komosa ryżowa (quinoa) - 200 gramów
  • nieduża pierś z kurczaka podwójna - 2 sztuki
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 30 mililitrów
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 1 łyżka
  • Sos sałatkowy włoski Knorr - 1 opakowanie
  • świeży szpinak (najlepiej nieduże liście) - 100 gramów
  • pomidory suszone - 5 sztuk
  • pomidorki koktajlowe - 8 sztuk
  • ser feta - 30 gramów
  • oliwa z suszonych pomidorów - 3 łyżki
  • ulubione kiełki do dekoracji, np. słonecznika, buraka

Sposób przygotowania:

  1. Komosę ugotuj na sypko według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, odcedź i wystudź.
  2. Mięso kurczaka osusz papierowym ręcznikiem i oprósz przyprawą Knorr. Na patelni rozgrzej Ramę i smaż zamarynowane piersi na złoty kolor z obu stron po 3-5 minut.
  3. W międzyczasie, w miseczce połącz oliwę z pomidorów z 3 łyżkami wody, dodaj sos sałatkowy Knorr i dokładnie wymieszaj.
  4. W dużej misce połącz wystudzoną komosę, liście szpinaku, suszone pomidory pokrojone w paski, pomidorki cherry pokrojone na połówki. Dodaj przygotowany sos i delikatnie wymieszaj.
  5. Sałatkę przełóż do salaterki lub na talerze. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie plastry i ułóż na sałatce. Wierzch sałatki posyp pokruszonym serem, udekoruj kiełkami i podawaj, najlepiej z ziołowymi grzankami.