Przygotowanie |
Krok 1 |
Przygotowanie sałatki ze szpinakiem i kurczakiem zacznij od ugotowania komosy ryżowej. Wrzuć jedną jej torebkę (to około 100 gramów) do wrzącej wody i gotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Gdy komosa będzie już gotowa, odcedź ją na sicie i odstaw do wystygnięcia. |
Krok 2 |
Następnie zajmij się mięsem. Umyj dokładnie piersi z kurczaka, usuń z nich zbędne żyłki i przerosty tłuszczu (poznasz je po białym kolorze). Osusz mięso (np. ręcznikiem papierowym) i pokrój je w paseczki lub kostkę. Oprósz je Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr i delikatnie wetrzyj ją w mięso. W tym czasie rozgrzej na patelni 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów. Potem wsyp pokrojone mięso na patelnię i smaż, aż lekko się przyrumieni z każdej strony. Odstaw przyrządzone mięso do wystygnięcia. |
Krok 3 |
Przygotuj swój ulubiony nóż i deskę do krojenia. Pokrój na niej 5 suszonych pomidorów w małą kostkę, a 8 pomidorków koktajlowych przekrój na pół. 30 gramów sera feta pokrój w kostkę o grubości 1 centymetra. |
Krok 4 |
Wyjmij dużą miskę. Wlej do niej pozostałe 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów oraz 3 łyżki wody, a następnie wsyp zawartość Sosu sałatkowego włoskiego Knorr. Wymieszaj składniki. Do powstałego dressingu sałatki dodaj 100 gramów szpinaku (jeśli wolisz, możesz go wcześniej posiekać według uznania), pokrojone dwa rodzaje pomidorów, usmażonego kurczaka, ser feta oraz ugotowaną komosę ryżową. Na koniec dosyp do sałatki garść ulubionych kiełków. Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Sałatkę z kurczakiem i szpinakiem serwuj w głębokich talerzach.
|